Historie

Hoe kwamen wij op het idee om een bowlingvereniging voor doven en slechthorenden op te richten?

Begin maart 1995 kwam Gerard Priems uit Tilburg in dienst bij de Diamant-groep in Tilburg (vroeger DSW genoemd) waar hij vele doven en slechthorenden collega’s leerde kennen.
Hierdoor waren er genoeg leden om een club op te richten, die mee kon gaan doen aan de doven bowlingsport in Nederland.
Na alle informatie te hebben uitgezocht, is de bowlingclub BC Het Zuiden op                 1 januari 1996 inderdaad opgericht en werd Gerard als voorzitter gekozen. Een paar spelers hadden in het verleden al gebowld bij ander clubs voor doven en slechthorenden. Zelf had Gerard nog nooit gebowld, dus hun ervaring kwam goed van pas. Het was voor hem een uitdaging om doven en slechthorenden bowlers (sters) te leren kennen.

BC Zuiden is direct aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (K.N.D.S.B.)

In oktober 1996 ging onze club met één team voor het eerst deelnemen aan Dovencompetitie wedstrijden in Bowlingcentrum Maaspoort.
In Den Bosch speelden toen al 16 teams van trio’s per baan. 8 Teams in hoofdklasse en 8 teams in de eerste klasse. Wij begonnen natuurlijk in de eerste klasse.
7 Keer per jaar  werd er Dovencompetitie gespeeld in Den Bosch.
In 2000 gingen wij in Nieuwegein bowlen. Dit was centraal gelegen in Nederland, waardoor spelers niet zo’n grote afstanden hoefden te reizen.
In 2006 gingen wij in Zoetermeer spelen.
In 2010 speelden we op 3 verschillende plaatsen: Zoetermeer, Dordrecht en Tilburg.
Vanaf seizoen 2011/2012 bepaalt elke bowlingclub zelf, in samenwerking met de afdeling bowling, de thuisclubwedstrijd in verband met prijzen van bowlingbanen etc.

In september 1997 zijn wij met enkele leden van onze club lid geworden bij Dolfijn bowling in Tilburg. Bij deze club kunnen wij elke week op maandagavond wedstrijden spelen tegen horende spelers. Hierdoor doen we  nog meer ervaring op en kunnen we de ontwikkelingen in de bowlingsport bij houden. Later tot heden zijn wij op donderdagavond leaguewedstrijden gaan spelen.

Trainer Cees Hennen heeft enkele leden in 1998 getraind en hen geleerd
hoe zij beter strikes of sparen kunnen gooien, hoe je  jouw techniek kunt aanpassen of verbeteren en ook hoe  je op de verschillende baancondities kunnen bowlen. Later hebben de andere trainers dit ook gedaan, o.a. Andre van Gorp, Jack Edelaar en Farida Pascaol.

Ieder jaar worden er KNDSB Nederlandse kampioenschappen gehouden. Telkens in  een ander plaats in Nederland.
Op verschillende banen kunnen spelen met steeds verschillende baancondities is leuk voor de sporters.

In 1998 deden een paar leden voor het eerst mee aan het internationaal bowlingtoernooi in Brugge (België)
Daarna gingen wij zeker minimaal 1 keer per jaar naar het buitenland om aan een  toernooi mee te doen.
Het is leuk omdat  je wedstrijdervaring op kunt doen, maar ook om buitenlandse bowlers(sters) te leren kennen.
De laatste jaren gingen wij vaker met een grote groep deelnemen aan internationale bowlingtoernooien. Zoals in Stuttgart en Mannheim te Duitsland, Brugge, Gent, Brussel, Antwerpen en Oostende te België, Feanza en Bologna te Italië, Praag te Tsjechië, Wenen in Oostenrijk, Oslo te Noorwegen etc.

Door grote motivatie en inzet van het team zijn we in 1999 gepromoveerd naar de Hoofdklasse van de Dovencompetitie.

Er kwam ook een tweede team bij, later zelfs een derde team, een vierde team, vijfde en zesde team. En het gaat heel goed met onze club en het is mooi om hem te zien groeien !

In 2001 werd het Tilburgs Trio Toernooi voor het eerst georganiseerd, omdat we ons 5 jarige bestaan wilden vieren.

In 2012 heeft onze club een Open bowlingtoernooi organiseren om iedereen die doof of slechthorend is de kans te geven kennis te maken met de bowlingsport en eventueel lid te worden. Het was een leuke evenement geweest.

In 2012/2013 is BC Het Zuiden begonnen aan eigen website: www.bczuiden.nl

In 2013 hebben we voor de eerste keer Internationaal Toernooi georganiseerd. Bijna 100 personen uit binnen- en buitenland hebben hieraan deelgenomen. Dit was zeer geslaagd.

Sinds 2015 zijn we door computerbedrijf Frans De Kam (FDK) uit Prinsenbeek gesteund in de vorm van zijn embleem op onze bowlingshirts. Dit waarderen we enorm.

Per 1 september 2020 is BC Het Zuiden aangesloten bij de Nederlandse Bowling Federatie (N.B.F.)

Op 1 januari 2021 bestaat BC Het Zuiden 25 jaar en voorzitter Gerard Priems is ook 25 jaar lang voorzitter en actief lid ! Dit is wel bijzonders.

In 2021 gaan wij 2e Internationaal Toernooi organiseren omdat onze club dan 25 jaar bestaat. Dit vindt plaats van 21 tot en met 23 mei in Dolfijn te Tilburg. Helaas gaat dit niet door vanwege Corona Virus !

Door het organiseren van zo’n toernooi hopen we dat de  bowlingsport bekender wordt en blijft groeien in Nederland en dat mensen meer begrip voor elkaar opbrengen en plezier maken tijdens het sporten.

We hopen hiervoor steun te krijgen van de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond) NBF (Nationaal Bowling Federatie) en van de Gemeente – Sportraad Tilburg.

Wanneer spreek je over Dovensport?

Bij beide oren moet het  gehoorverlies van 55 db of hoger liggen om bij Dovensport aan te kunnen sluiten. Dat geldt voor alle takken van sport voor doven of slechthorenden.
Daarnaast is het handig je eigen doven gebarentaal te hebben.
Tijdens de wedstrijden moet het hoorapparaat uit. Mensen kunnen dan via gebarentaal en/of liplezen met elkaar communiceren.

Bij horende wedstrijden mag je wel hoorapparaten dragen om ze wel proberen te luisteren en makkelijk met ze te kunnen communiceren.